Meer NPO

4 de Middag Elke werkdag van 14.00 tot 16.00 uur

Avondconcert van 15 januari 2019

Avondconcert

Dinsdag 15 januari 2019, 20:00 - 22:30

Avondconcert NTR

Presentatie: Beitske de Jong

In deze uitzending

Brentano QuartetHenry Purcell - Aria 'When I'm laid in Earth' uit 'Dido and Aeneas'

Joseph Haydn- Sonata IV en VI uit Strijkkwartet op. 51, ‘Die sieben letzten Worte’

Dimitri Sjostakovitsj - Elegy uit Twee stukken voor strijkkwartet

Carlo Gesualdo/Bruce Adolphe - Moro lasso, nr. 5 uit ‘Oh Gesualdo, Divine Tormentor!’

Elliot Carter - Elegy

Guillaume Lekeu - Molto adagio sempre cantante doloroso

Béla Bartók - Strijkkwartet nr. 2Rechtstreeks uit De Vereeniging, Nijmegen
Het gesprek - Antony Hermus

Jan Mom gaat in gesprek met dirigent Antony Hermus over Korngolds opera Die tote Stadt, nu te zien bij de Nederlandse Reisopera. “Deze muziek is ongelofelijk fantastisch. Het komt recht binnen!”

Die tote Stadt
Die tote Stadt is een psychologisch gelaagd en onthutsend liefdesdrama met Hitchcock-achtige trekken, over Paul die, na het verlies van zijn geliefde Marie, langzaam maar zeker verstrikt raakt in een droomwereld van obsessies en waanbeelden. In de handen van regisseur Jakob Peters-Messer wordt deze indrukwekkende opera een even hartstochtelijk als surrealistisch pleidooi voor rouwverwerking. “Wie niet kan leven met de dood, heeft geen leven.”

Het gesprek - Antony Hermus
Opium Backstage - Julian Schneemann

Iedere week geeft een musicus een inkijkje in zijn of haar leven. Aan bod komen onder andere muziekvoorkeuren, ensembles en aanstaande concerten. Met interessante wetenswaardigheden vanuit het Nederlandse muziekleven.

Als zoon van hoboïst Bart Schneemann was pianist en componist Julian Schneemann tijdens zijn jeugd omringd door muziek. Hij studeerde jazzpiano aan het Conservatorium van Amsterdam, en behaalde in 2015 summa cum laude zijn diploma.

Caravan verbindt werelden van Oost tot West en van klassiek tot jazz en volksmuziek. De jonge musici van Caravan gaan samen op reis, waarbij ze zich van grenzen niets aantrekken. Caravan vertelt één verhaal, als ware het een pleidooi voor de kracht van diversiteit.
Foto: Melle Meivogel

Opium Backstage - Julian Schneemann