4 de Middag Elke werkdag van 14.00 tot 16.00 uur

Opium van 13 augustus 2018

Opium

Maandag 13 augustus 2018, 22:30 - 23:59

Opium AVROTROS

Presentatie:

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.
Luidspreker Luidspreker
De Torenkamer: Arike Gill - Dag 1

Vandaag eindelijk naar VondelCS. Van te voren had ik een heel uitgewerkt plan gemaakt voor een plafondtekening. Ik wist niet precies wat ik nodig zou hebben om het werk te kunnen maken, dus ik heb allerlei soorten gereedschap en spullen meegenomen: een waslijn, hamer, spijkers, een rolmaat, meters filament, 3D-pen; echt van alles. Het lijkt wel alsof ik ga kamperen!

Met een zware backpack kom ik aan bij het Torenkamertje. Ik maak mijn bedje op voor de komende vijf dagen en kijk uit het raam naar het Vondelpark. Na een kwartiertje gooi ik mijn plan de prullenbak in. Ik besluit mijn werk aan te passen aan deze specifieke ruimte. In de Torenkamer is precies 1 grote witte muur die vraagt om een ruimtelijke tekening. Dat wil ik maken.


De afgelopen tijd speel ik in mijn kunst met het idee dat er in mijn collectie (ik werk bij natuurhistorisch museum Naturalis als collectiebeheerder) een nieuwe diersoort wordt ontdekt. Ik bouw er allerlei verhaallijnen omheen en het begint een soort alternatieve realiteit te worden. In de Torenkamer ga ik het oog van dit bijzondere dier uittekenen. Het is de bedoeling dat de bolling van het oog ook daadwerkelijk bol wordt, zodat de tekening van 2D naar 3D wisselt. Het wordt voor mij de eerste keer dat ik zo'n grote 3D-tekening ga maken, dus dat vind ik best spannend.


In de middag zit ik even vast. Ik weet niet wat ik in de reflectie van het oog moet tekenen. Escher heeft een prachtige litho gemaakt van zijn eigen reflectie in een bol. Maar Escher kan je niet overtreffen. En op het internet kan je allemaal fantastische foto's vinden van reflecties van grote skyscrapers in bollen. Maar ik wil er mijn eigen ding van maken. Het regent vandaag constant, dus in mijn pauze blijf ik in het kamertje zitten. Ik speel wat met mijn spiegelbal en mijn camera in een verloren momentje. En opeens heb ik het. Waarom zou ik niet de reflectie van de Torenkamer en het Vondelpark zelf uitwerken in het oog? Dan kijkt het dier daadwerkelijk naar buiten door de ramen naar het park.


Nu ik verder kan, ga ik lekker aan de slag. Eerst schetsjes maken van de foto van de bol. Dan de grote lijnen direct op de muur tekenen met potlood. Daarna overtrekken met de 3D-pen. Ik schiet aardig op, maar ik weet dat ik nog flink veel werk voor de boeg heb. Morgen vroeg opstaan en direct aan de slag, want ik heb een enorme muur te vullen.


De Torenkamer: Arike Gill - Dag 1

Muziek in deze uitzending

Uitzending 13 augustus 2018

23:00

Benjamin Britten

Sonate voor cello en piano, op.65 in C gr.t. - deel III, "Elegia. Lento"

Gautier Capuçon [cello] & Frank Braley [piano]

Erato

50999 9341582 8

22:57

Wolfgang Amadeus Mozart

Mis KV.427 (417a) in c kl.t., "Grosse Messe" ; "Credo" + "Et incarnatus est"

Münchener Kammerorchester & Chor des Bayerischen Rundfunks

Peter Dijkstra

Elin Rombo [sopraan] & Chor des Bayerischen Rundfunks

Sony Classical

88765477852

22:54

Wolfgang Amadeus Mozart

Mis KV.427 (417a) in c kl.t., "Grosse Messe" ; "Kyrie"

Münchener Kammerorchester & Chor des Bayerischen Rundfunks

Peter Dijkstra

Elin Rombo [sopraan] & Chor des Bayerischen Rundfunks

Sony Classical

88765477852

22:51

Rustiques: I. Pastorale

Tri au Bois

22:48

Rapsodie Peruvienne - 1. Pastorale dans les Andes

Tri au Bois

22:45

Sinfonia nr.9 BWV.795

Gould,Glenn [piano]

22:42

Händel, Georg Friedrich

Concert voor orgel en orkest nr.13, HWV.295 in F gr.t., "The cuckoo and the nightingale" - deel II, "Allegro"

Amsterdam Baroque Orchestra

Koopman, Ton

Koopman, Ton [orgel]

Erato

ECD 88136

22:39

Olivier Messiaen

Catalogue d'oiseaux, boek 5 - nr.8, "L'Aloutte calandrelle''

Yvonne Loriod [piano]

Erato

2564 62162-2

22:36

Divertissement - 4. Charleston

Tri au Bois

22:33

Henry Purcell

The fairy queen Z.629 ; Fifth act suite - deel IV, "Monkey's Dance"

Le Concert des Nations

Jordi Savall

Aliavox

AVSA 9866 6253