Meer NPO

4 de Middag Elke werkdag van 14.00 tot 16.00 uur

Opium van 23 juli 2018

Opium

Maandag 23 juli 2018, 22:30 - 23:59

Opium AVROTROS

Presentatie: Annemieke Bosman

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.
Luidspreker Luidspreker
De Torenkamer: Yara de Kok - Dag 1

Vandaag ben ik aan het eind van de ochtend gestart in de Torenkamer. Omdat ik eigenlijk nog nooit in de buurt was geweest, had ik geen idee wat ik kon verwachten. Ik was dan ook erg verrast door de enorme schoonheid van het gebouw met al zijn verschillende functies. Ik kreeg gelijk zin om aan de slag te gaan.


Allereerst ben ik de binnenkant van het gebouw gaan onderzoeken. Ik ben elke ruimte ingegaan vanaf het hoogste puntje (nog boven de toren) tot aan het laagste puntje in de kelder. Het was nog erg rustig, dus ik had alle vrijheid om rond te zwerven. Zo heb ik een tijdje de ruimtes geobserveerd en gefotografeerd. Ik werd erg vrolijk van de oude elementen die overal terug te vinden zijn en de grote ramen waar de felle zon door naar binnen schijnt. Nadat ik genoeg beelden had verzameld, was het tijd om naar buiten te gaan. Samen met mijn camera ben ik in de buurt van het gebouw gaan rondlopen. Naast fotograferen ging ik ook op zoek naar afvalmaterialen (zoals hout en karton) die ik kan gebruiken voor collages, maar omdat het zo'n nette wijk is, bleek dit nog geen gemakkelijke opgave. Toch heb ik uiteindelijk op een bouwplaats wat bruikbaars weten te verzamelen. De buurt is dus erg chique: er staan veel indrukwekkende oude gebouwen en alles is goed onderhouden. Dat is positief, maar dit maakt het ook nog wat afstandelijk. De komende week wil ik daarom een manier gaan verzinnen om de plek beter te leren kennen en voorbij deze eerste laag te komen. Ik ben benieuwd!


Aan het eind van de middag ben ik een selectie van foto's gaan afdrukken, uitsnijden en samen gaan voegen tot nieuwe beelden. Hier zijn al wat eerste collages uitgekomen. Morgen zal ik daar verder op reageren.
De Torenkamer: Yara de Kok - Dag 1
Luidspreker Luidspreker
Slaapservice: Froukje van der Ploeg - Zoals mijn vader

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoor je:

Froukje van der Ploeg - Zoals mijn vader

Froukje van der Ploeg is dichter en woont en werkt in Amsterdam. Ze ontving de Hollands Maandblad Poëziebeurs en werd genomineerd voor de J.C. Bloemprijs. Ze is met grote regelmaat te gast op festivals en schrijft ook in opdracht. Ze publiceerde drie succesvolle bundels bij Uitgeverij Nieuw Amsterdam. Kater in 2006, Zover in 2013 en Dit is hoe het ging in 2016.
Foto: Eduard Dieters

Slaapservice: Froukje van der Ploeg - Zoals mijn vader

Muziek in deze uitzending

Uitzending 23 juli 2018

22:57

Rachmaninov, Sergej

Morceaux de salon, op.6 - compleet

Persinaru, Cristian [viool] & Franke, Nils [piano]

Warner Classics

2564 61990-2

22:54

Orff, Carl

Carmina burana - compleet

Chicago Symphony Orchestra

Levine, James

Anderson, June [sopraan] & Creech, Philip [tenor] & Weikl, Bernd [bariton] & Chicago Symphony Chorus & zie comments

Deutsche Grammophon

4151 362

22:51

Poucha dass

Oesi, James [contrabas]

22:48

Requiem for my friend: Sanctus

22:45

Purcell, Henry

Dido and Aeneas Z.626 ; Akte III - aria, "Thy hand Belinda... When I am laid in earth"

Il pomo d'oro

Emelynychev, Maxim

DiDonato, Joyce [Dido ; mezzosopraan]

Erato

0190295928469

22:42

Suite voor cello nr.4, BWV.1010 in Es gr.t. - deel V, "Bourrée I+II" (Arr.)

Oesi, James [contrabas]

22:39

Ramirez, Ariel

Misa criolla ; Kyrie (vidala-baguala)

Ocejo, Jose Luis

Carreras, José [tenor] & Cura, Domingo [slagwerk] & Coral Salvé de Bilbao & Grupo Huancar

PHILIPS

475 6133

22:36

Suite voor cello nr.4, BWV.1010 in Es gr.t. - deel IV, "Sarabande" (Arr.)

Oesi, James [contrabas]

22:33

Weelkes, Thomas

Since Robin Hood

Amarcord

Raumklang

RK AP 10106