Meer NPO

4 de Middag Elke werkdag van 14.00 tot 16.00 uur

Opium van 30 maart 2018

Opium

Vrijdag 30 maart 2018, 22:30 - 23:59

Opium AVROTROS

Presentatie:

In deze uitzending

Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Dagelijks ontvangt de presentator een gast en is er live muziek vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

Luidspreker Luidspreker
De Torenkamer: Fleur Ouwerkerk - Dag 5
Op de laatste dag in De Torenkamer heb ik mijn Wearable Art object de volgende titel gegeven: 'Body A(r)mor'. Hierin speel ik met de woorden 'Armor/Armour' wat verwijst naar iets draagbaars dat het lichaam beschermd en het woord 'Amor'; liefde. De aluminiumfolie heb ik gekozen als materiaal vanwege het reflecterende /spiegelende effect. En het object houdt als het ware een spiegel voor aan de drager. Drag Queen of niet, LGBTQIAP, man, vrouw of alles daartussenin; het aller belangrijkste is dat je liefde hebt voor jezelf! Voor wie je bent en hoe je eruit ziet. Ru Paul eindigt iedere aflevering van 'Ru Paul's Drag Race' met de zin: "And remember......If you can't love yourself, how in the hell are you gonna love somebody else?!" AMEN to that!

Mijn portret 'Faux Queen Fleur' is af! Ik wist van tevoren niet dat ik alleen de helft van mijn gezicht op het doek zou veranderen, maar nu het proces mij daar naar toe heeft geleid ben ik daar zo tevreden mee, dat ik er verder niets aan toe wil voegen. Ik vind het nu interessant dat je de aanpassingen die ik aan de rechterkant van het gezicht heb gemaakt, direct kan vergelijken met de linkerkant van het gezicht, waar de foto intact is gebleven. Dit maakt het totaalbeeld gelaagder dan wanneer ik enkel uit streven naar symmetrie ook links aan zou passen.

Ik twijfelde eerst of ik de haren die achter het oor vandaan komen weer terug achter haar schouder zou naaien. Maar nu het haar op het hoofd zo netjes z'n plek gevonden heeft, strak naar achter toe, vind ik de balans sterker door de haren vanaf schouderhoogte los te hebben hangen. Het haar is langer dan het canvas en de lijst zelf, wat zorgt voor een dynamisch effect. Hier in De Torenkamer heb ik geen schroef om het portret aan op te hangen, dus laat ik 'm rusten op de radiator. Maar ik kan mij goed indenken dat het doek op een mooie lege muur prachtig tot zijn recht zal komen.

Op mijn laatste dag hier wil ik nog graag van de gelegenhied gebruik maken om mijn talent voor propjes NAAST in plaats van IN de prullenbak te gooien, met jullie te delen. (zie foto)

Ik denk dat ik van iedereen die tot nu toe in De Torenkamer is verbleven, het meeste bezoek van iedereen heb gehad, wat een luxe! Een shout-out naar alle mooie mensen die kwamen supporten: Yerry Rellum, Brian Elstak, Frankie Boateng, Lieke & Benjamin, en Angie Stoner.

Ik vind het een eer dat ik een week lang op deze mooie en bijzondere plek heb mogen werken, bedankt!

De Torenkamer: Fleur Ouwerkerk - Dag 5
Luidspreker Luidspreker
Slaapservice: Maria Barnas uit Altijd Augustus

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Maria Barnas uit Altijd Augustus

Maria Barnas (1973) is schrijver, dichter en beeldend kunstenaar. Ze debuteerde in 1997 met de roman Engelen van ijs. Haar poëziedebuut maakte ze in 2003 met Twee zonnen en werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs. In 2009 ontving zij de J.C. Bloemprijs voor Er staat een stad op. Recent verscheen haar derde roman Altijd Augustus.

Slaapservice: Maria Barnas uit Altijd Augustus

Muziek in deze uitzending

Uitzending 30 maart 2018

23:09

Clarke, Rebecca

Sonate voor altviool en piano - compleet

Waterman, Joël [altviool] & Timchenko, Ilona [piano]

NVT

NVT

23:06

Glass, Philip

The hours ; "The kiss"

studio-orkest

Ingman, Nick

Glass, Philip [piano]

Nonesuch

7559-796932

23:03

Glass, Philip

The hours ; "Dead things"

Studio-orkest

Ingman, Nick

Glass, Philip [piano]

Nonesuch

7559-796932

23:00

Glass, Philip

The hours ; "An unwelcome friend"

studio-orkest

Ingman, Nick

Glass, Philip [piano]

Nonesuch

7559-796932

22:57

Glass, Philip

The hours ; "I'm going to make a cake"

studio-orkest

Ingman, Nick

Glass, Philip [piano]

Nonesuch

7559-796932

22:54

Glass, Philip

The hours ; "Morning passages"

Studio-orkest

Ingman, Nick

Glass, Philip [piano]

Nonesuch

7559-796932

22:51

Goldberg-variaties BWV.988 (Arr.)

Ornée, Diederik [Klarinet] & Vrieswijk, Annelies [Saxofoon] & Toxopeus, Mark [Piano]

22:48

Händel, Georg Friedrich

Solomon HWV.67 ; Akte III - Arrival of the queen of Sheba

Accademia Bizantina

Montanari, Stefano

Naïve

OP 30484

22:45

Reminiscence (naar: Nocturne voor piano nr.20, op.posth. in cis kl.t. - "Lento con gran espressione")

Ott, Alice Sara [piano]

22:42

Les Saisons (De Seizoenen), op.37b ; Januari, "Au coin de feu" (Arr.)

Ornée, Diederik [Klarinet] & Vrieswijk, Annelies [Saxofoon] & Toxopeus, Mark [Piano]

22:39

Pavane, op.50 in fis kl.t. (Arr.) (slot)

Dickson, Amy [saxofoon]

22:36

Morgen, op. 27 nr. 4 (Arr.)

Ornée, Diederik [Klarinet] & Vrieswijk, Annelies [Saxofoon] & Toxopeus, Mark [Piano]

22:33

Tiersen, Yann

Good bye Lenin! ; "Childhood (2)"

Tiersen, Yann [piano] & Perosino Gravallon, Pierre [vibrafoon]

EMI

7243 5931442 6