Meer NPO

4 de Middag Elke werkdag van 14.00 tot 16.00 uur

Opium van 9 maart 2018

Opium

Vrijdag 9 maart 2018, 22:30 - 23:59

Opium AVROTROS

Presentatie:

In deze uitzending

Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Dagelijks ontvangt de presentator een gast en is er live muziek vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.

Luidspreker Luidspreker
De Torenkamer: Valérie Bongaarts - Dag 5


Ik kwam een beetje moeilijk op gang, omdat ik de eerste paar uur met Pandora stoeide. Ik wilde haar er per se in. Niet alleen vanwege de centrale rol van hoop in haar mythe, maar ook vanwege de jeuk die ik krijg bij zulke verhalen, waarbij een vrouw gezien wordt als aanstichter van al het kwaad. En mijn eigen hoop dat er een dag komt dat we los zijn van ongelijke behandeling van wie dan ook. Maar hoe krijg je zoiets mythologisch op een leuke manier verwerkt… een hele uitdaging. Pas na de lunch zag ik het ineens. De box is de locatie! Dat is letterlijk een box! Whoop whooop! Nou ja, afijn. Die box zat er dus in, nu Pandora zelf nog. Ik maakte een soort Pipi Langkous van haar. We zullen zien of het overeind blijft.

Ook bedacht ik ‘het bankje’. Op dat ‘bankje in het park’ gaan we zien (of horen) wat mensen eìgenlijk vertellen. Wat er achter hun verhaal zit, ook al gebruiken ze hele andere woorden of vertellen ze juist een ander verhaal. Ik stipte het al eerder aan, ik vind het belangrijk dat we ons beseffen dat er verhalen achter de ander zitten, die we niet kunnen zien of horen en ook niet per se hoeven begrijpen voordat we ze kunnen accepteren. Hoe ik dat ga doen is nog even een verrassing, maar het gebeurt allemaal op dat ene bankje? ;-)  

De finaledag vandaag. Licht uit – spot aan! Wat een mooie tocht was het. Ik ben een beetje anders geworden en toch mezelf gebleven. Vanavond nog een samenvattend interview op de radio, waarin we het proces en het resultaat tot dusver bespreken. Ik ben blij dat ik tot op de laatste dag momenten had van totale helderheid. Dat ik dingen zag en voelde. Waar ideeën eerst nog troebel en bedekt waren, wist ik ze uiteindelijk scherp te krijgen en vorm te geven. Ik koos de moraal van het verhaal, ik trok personages uit de klei, ik verzon verhalen. Het was een mega-productieve week en ik zal de ruimte en rust die ik hier had om te werken, missen. De lieve mensen van Opium en VondelCS. Wat een toffe plek is dit! Maar ik ben ook blij om straks mijn drie lieve schatten weer vast te kunnen houden! <3

Tot in juli bij het Torenkamerfestival en tot in september bij de première van mijn voorstelling! 
J

De Torenkamer: Valérie Bongaarts - Dag 5
Luidspreker Luidspreker
Slaapservice: Tommy Wieringa - Martin Bril

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Tommy Wieringa - Martin Bril

Tommy Wieringa schreef onder meer de romans Alles over Tristan (Halewijnprijs, 2002) en Joe Speedboot (F. Bordewijk-prijs, 2006). Zijn reisverhalen werden gebundeld in Ik was nooit in Isfahaan (2006) en in 2009 verscheen de roman Caesarion, gevolgd door Ga niet naar zee (2010). Met Dit zijn de namen (2012) won hij de Libris Literatuur Prijs en in 2013 was Wieringa de Boekenweekauteur. Zijn werk wordt wereldwijd vertaald.
Foto: Johan Jacobs

Slaapservice: Tommy Wieringa - Martin Bril

Muziek in deze uitzending

Uitzending 9 maart 2018

22:57

Smetana, Bedrich

Pianotrio, op.15 in g kl.t. - deel III, "Finale. Presto"

Guarneri Trio

Praga Digitals

PRD 250 218

22:54

Stravinski, Igor

L'oiseau de feu ; Suite nr.3, 1945 (balletsuite) - compleet

Koninklijk Concertgebouworkest

Chailly, Riccardo

DECCA

458 142-2

22:51

Three Preludes (Arr.)

Ardemus Saxofoonkwartet & Wyss, Lisa [sopraansaxofoon] & Mer?ep, Lovro [altsaxofoon] & Veurink, Jenita [tenorsaxofoon] & Su, Yo-yo [baritonsaxofoon]

22:48

Mendelssohn-Bartholdy, Felix

Lieder ohne Worte op.38 - nr.6 in As gr.t., "Duetto. Andante con moto"

Barenboim, Daniel [piano]

Deutsche Grammophon

423 931-2

22:45

Les Troyens, Akte V., nr.38: Vallon Sonoré

Heppner, Ben [tenor]

22:42

Rêverie (Arr.)

Ardemus Saxofoonkwartet & Wyss, Lisa [sopraansaxofoon] & Merep, Lovro [altsaxofoon] & Veurink, Jenita [tenorsaxofoon] & Su, Yo-yo [baritonsaxofoon]

22:39

Hahn, Reynaldo

Mélodies (20), volume II, 1921 - nr.8, "À Chloris" (Arr.)

Milstein, Maria [viool];Milstein, Nathalia [piano]

Mirare

MIR 384

22:36

Water music; Suite HWV.348 in F gr.t. - deel III, "Menuet. Presto" (arr.)

Ardemus Saxofoonkwartet & Wyss, Lisa [sopraansaxofoon] & Merep, Lovro [altsaxofoon] & Veurink, Jenita [tenorsaxofoon] & Su, Yo-yo [baritonsaxofoon]

22:33

De Kleine Parade: Ons Milieu

Rudy and his Hot Peppers