Meer NPO

4 de Middag Elke werkdag van 14.00 tot 16.00 uur

Het Drieluik

Luidspreker Luidspreker
27 juli 2018, 14:25 uur
Roadtrip drieluik: Hamburg

Voordat we weer terugreizen naar Nederland maken we nog een tussenstop in Hamburg. Het is de stad waar Felix Mendelssohn werd geboren. Daar begint het drieluik mee. Johannes Brahms werd ook geboren in Hamburg. De concertzaal van Hamburg (Laeiszhalle) is te vinden op de Johannes-Brahms-Platz. Het drieluik wordt besloten met “Aus der Ferienzeit” van de Hamburgse componist Ferdinand David.

Luidspreker Luidspreker
26 juli 2018, 14:18 uur
Roadtrip drieluik: Kopenhagen

Vandaag reizen we voor ons roadtrip drieluik af naar Kopenhagen, de hoofdstad van Denemarken. Kopenhagen is de stad van sprookjesschrijver Hans Christian Andersen. Het drieluik opent met Die Seejungfrau -De Kleine Zeemeermin- van Alexander von Zemlinsky. Deze muziek gaat over in een Deens volksliedjevan Niels Gade. Het drieluik wordt besloten met de finale uit de Kleine suite voor strijkorkest van CarlnNielsen, de componist die woonde en werkte in Kopenhagen.

Luidspreker Luidspreker
25 juli 2018, 14:22 uur
Roadtrip-drieluik: Berlijn

Vandaag komen we aan in Berlijn, de stad die tot 1989 in tweeën werd gesplitst door de Berlijnse Muur. Het drieluik begint met het Kyrië uit de Berliner Messe van Arvo Pärt. Daarna klinkt een lied ohne Worte van Felix Mendelssohn, die in zijn jeugd een aantal jaar in Berlijn woonde. Het drieluik sluit af met een deel uit de vierde symfonie van Johannes Brahms, gespeeld door de Berliner Philharmoniker. 

Luidspreker Luidspreker
24 juli 2018, 14:27 uur
Roadtrip drieluik: Praag

We komen aan in de Gouden Stad, oftewel Praag, gelegen aan de Moldau. In het midden van het drieluik de bekendste muziek die over die rivier geschreven is: de Moldau uit Mijn Vaderland van Bedrich Smetana. Het drieluik opent met de beroemdste componist die in Praag woonde en werkte -Antonin Dvorak- en besluit met een deel uit de Praagse Symfonie van Mozart. Het ging –net als zijn opera Don Giovanni- in Praag in première; Mozarts muziek werd daar goed ontvangen. 

Luidspreker Luidspreker
23 juli 2018, 14:20 uur
Drieluik Boedapest

Vandaag komen we aan in Boedapest. Het dreiluik opent met muziek van de Hongaarse componist Zoltán Kodály: een stuk over Háry Janós, een figuur uit de volksvertellingen in Hongarije. Dit wordt gespeeld door het Boedapest Festival Orkest. Daarna het eerste deel uit het Divertimento voor strijkers van Bela Bartok, één van de Hongaarse componisten die het hele land doorkruiste op zoek naar typisch Hongaarse volksmuziek. Het drieluik besluit met muziek van de Hongaarse componist Franz Liszt.

Luidspreker Luidspreker
19 juli 2018, 14:20 uur
Roadtrip drieluik: Wenen

Vandaag komen we aan in Wenen, de bakermat van de klassieke muziek. Zo kennen we bijvoorbeeld twee Weense scholen. Een prominente componist uit de eerste Weense school is Ludwig van Beethoven, die een groot deel van zijn leven in Wenen doorbracht. Een componist uit de tweede Weense school is Alban Berg, geboren en getogen in de Oostenrijkse hoofdstad. Het drieluik sluit af met een ouverture van de Weense componist Johann Strauss, gespeeld door de Wiener Philharmoniker.

Luidspreker Luidspreker
18 juli 2018, 14:19 uur
Roadtrip drieluik: Salzburg

Vandaag komen we in Salzburg aan. Salzburg is natuurlijk de geboortestad van Mozart. Daar begint het drieluik dan straks ook mee. Deze muziek gaat over in muziek uit The Sound of Music, de filmklassieker die zich in Salzburg afspeelt. Het drieluik wordt besloten met een deel uit de Salzburger Suite van Jospeh Messner. Dit deel- Untersberger Zwerge- is gebaseerd op een legende over een dwerg uit Salzburg.

Luidspreker Luidspreker
17 juli 2018, 14:24 uur
Roadtrip drieluik: Venetië

Vandaag komen we aan in Venetië en gaan daar uiteraard in een gondel het water op. Het drieluik opent met Venetiaans Gondellied: één van de Lieder ohne Worte van Felix Mendelssohn. Vervolgens brengen we een bezoek aan de San Marco. In deze kathedraal is de zogenaamde dubbelkorigheid ontstaan. Renaissancecomponist Adriaan Willaert plaatste in de San Marco twee koren tegenover elkaar op de balkons en liet ze in ‘stereo’ zingen. Dit is te horen in de twee muziek. Het drieluik wordt besloten met de beroemdste Venetiaanse componist: Antonio Vivaldi.

Luidspreker Luidspreker
16 juli 2018, 14:24 uur
Roadtrip drieluik: Florence

De komende weken maken we in het drieluik een rondtocht door Europa. Vandaag komen we terecht in de Italiaanse stad Florence. Stad van kunst, cultuur, de rivier de Arno, de prachtige Duomo, de David van Michelangelo… Barokcomponist Francesco Lambardi werd er geboren. Daar begint het drieluik mee. We vervolgen onze reis met de anonieme componist die het stuk Florence la joyeuse cité schreef. En het drieluik eindigt met het laatste deel uit Souvenir de Florence van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski.

Luidspreker Luidspreker
13 juli 2018, 14:28 uur
Roadtrip drieluik: Marseille

Vandaag zijn we in Marseille. Het drieluik opent met de bewerking die Igor Stravinsky maakte van het Franse volkslied: de Marseillaise. Het dankt zijn naam aan het feit dat de troepen uit Marseille tijdens de Franse Revolutie het lied zongen bij hun intocht in Parijs. Deze muziek gaat over in muziek uit Netflix-serie Marseille. Mooi politiek drama met in de hoofdrol Gérard Depardieu als burgermeester van de havenstad. De stad wordt prachtig in beeld gebracht. Het drieluik wordt besloten met muziek van Henri Tomasi. In 1901 werd hij geboren in La Belle de Mai, een arbeiderswijk in Marseille.  

Luidspreker Luidspreker
12 juli 2018, 14:16 uur
Roadtrip drieluik: Barcelona

Vandaag reizen we verder naar Barcelona. Gitaarcomponist Francisco Tárrega kwam daar vandaan. Het drieluik opent met zijn Gran Vals voor gitaar solo (bekend van de Nokiatune). Daarna reizen we verder naar de Carrer de Manuel de Falla, een straat in Barcelona, die vernoemd is naar de Spaanse componist. We sluiten het drieluik af met muziek van de in Barcelona gestorven componist Eduardo Toldrà.

Luidspreker Luidspreker
11 juli 2018, 14:28 uur
Roadtrip drieluik: Bordeaux

Vandaag zijn we in Bordeaux, de stad van de wijn. Als eerste muziek in het drieluik het Orchestre National de Bordeaux met de dans van Bacchus –de God van de wijn- uit de Bacchus et Ariane suite van Albert Roussel (Fr). Dit gaat over in de ouverture van de opera Oberon van Carl Maria von Weber. Het verhaal is gebaseerd op de Frans-Middeleeuwse vertelling van de legendarische ridder Huon de Bordeaux. Het drieluik wordt besloten met de Chanson Les filles de Bordeaux van Kurt Weill: de meisjes van Bordeaux.

Luidspreker Luidspreker
10 juli 2018, 14:25 uur
Roadtrip drieluik: Parijs

In het drieluik worden altijd drie muziekstukken aan elkaar gesmeed zodat er een nieuw geheel ontstaat. Van maandag 9 juli tot en met vrijdag 27 juli is er een speciale zomereditie van het Drieluik. We maken een muzikale roadtrip door Europa. Elk drieluik staat in het teken van een andere stad. Steeds proberen we de sfeer van de stad in muziek te vangen.

Vandaag zijn we in Parijs, de stad van de liefde. Dat is terug te horen in de eerste muziek van Jacques Offenbach: de Barcarolle uit het ballet Gaîté parisienne – Parijse vrolijkheid. Vervolgens horen we Olivier Latry op het grote orgel van de Notre Dame in muziek van de Parijzenaar Eugène Gigout. Het drieluik wordt besloten in Versailles met muziek van de hofcomponist van Lodewijk de 14e: Jean Baptist Lully.

Luidspreker Luidspreker
9 juli 2018, 14:21 uur
Roadtrip drieluik: Amsterdam

In het drieluik worden altijd drie muziekstukken aan elkaar gesmeed zodat er een nieuw geheel ontstaat. Van maandag 9 juli tot en met vrijdag 27 juli is er een speciale zomereditie van het Drieluik. We maken een muzikale roadtrip door Europa. Elk drieluik staat in het teken van een andere stad. Steeds proberen we de sfeer van de stad in muziek te vangen.

De reis gaat van start in Amsterdam. In het midden staat de bewerking die het Calefax Rietkwintet maakte van Aan de Amsterdamse grachten. Het drieluik opent met muziek van de Amsterdammer Alphons Diepenbrock. Tussen 1900 en 1920 was hij de meest gevierde componist van Nederland. Gedurende die jaren was hij nauw verbonden aan het nog jonge Concertgebouworkest en chef-dirigent Willem Mengelberg. Het drieluik wordt besloten met een deel uit de Zesde Symfonie van Cornelis Dopper die de bijnaam Amsterdam heeft.

Luidspreker Luidspreker
14 juni 2018, 14:18 uur
Het Drieluik

In Het Drieluik laten we de muziek aan het woord. Drie werken die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben zijn aan elkaar gesmeed. Dit keer een drieluik met muziek van Beethoven, Svendsen en Chopin.

Luidspreker Luidspreker
29 mei 2018, 14:20 uur
Het Drieluik

In Het Drieluik laten we de muziek aan het woord. Drie werken die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben zijn aan elkaar gesmeed. Dit keer een Hongaars drieluik met muziek van Bartok, Liszt en Dohnányi.

Luidspreker Luidspreker
24 april 2018, 14:20 uur
Het Drieluik

In Het Drieluik laten we de muziek aan het woord. Drie werken die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben zijn aan elkaar gesmeed. Dit keer een drieluik rond het thema sprookjes. Muziek van Tsjaikovksi, Rachmaninov en Engelbert Humperdinck.

Luidspreker Luidspreker
28 maart 2018, 14:21 uur
Het Drieluik

In Het Drieluik laten we de muziek aan het woord. Drie werken die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben zijn aan elkaar gesmeed. Dit keer een drieluik met in midden muziek van Rachmaninov, daarvoor muziek van zijn docent Arensky en erna muziek van zijn grote voorbeeld: Tsjaikovski.

Luidspreker Luidspreker
1 augustus 2017, 14:22 uur
Het Drieluik

In Het Drieluik laten we de muziek aan het woord. Drie werken die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben zijn aan elkaar gesmeed. Dit keer een Iers volksliedje, pianomuziek van Bartok en het 32e pianotrio van Joseph Haydn.  

Luidspreker Luidspreker
31 juli 2017, 14:14 uur
Het Drieluik

In Het Drieluik laten we de muziek aan het woord. Drie werken die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben zijn aan elkaar gesmeed. Dit keer pianomuziek van Frédéric Chopin, koormuziek van Jean Sibelius en muziek voor cello en orkest van Antonin Dvorak.